По инициатива на съдебните институции във Варна, Окръжен съд  бе

...
По инициатива на съдебните институции във Варна, Окръжен съд  бе
Коментари Харесай

Съдебната власт във Варна: Нужна е нова съдебна палата, която да реши проблемите на гражданите, бизнеса и магистратите

По самодейност на правосъдните институции във Варна, Окръжен съд  бе хазаин на извършена работна среща във връзка създаване на нова правосъдна палата – проблем, който от десетилетия не намира позволение.

На полемиката участваха Ерна Якова – ръководител на Районен съд-Варна, Тинка Косева – ръководител на Административен съд-Варна, окръжният прокурор Владимир Чавдаров, който представляваше и Апелативна прокуратура-Варна, изпълняващият функционалностите на  Районен прокурор Красимир Конов, комисар Милен Грозев – шеф на Областна дирекция „ Охрана “–Варна и Юлиян Георгиев – ръководител на варненската Адвокатска гилдия, Марин Маринов – ръководител на Окръжен съд-Варна.

Всички участниците в срещата споделиха общите проблеми срещани от жителите, магистратите и юристите, поради 5-те непригодни здания и нездравословните условия, в които са принудени да работят институциите на правосъдната власт в града. Окръжният прокурор Владимир Чавдаров беше безапелационен, че правосъдната власт би трябвало да се сплоти и да изиска от локалната и държавна власт построяването на нова правосъдна палата, която да събере под един покрив всички институции. По думите му, това е единственото съответно и перспективно решение на съществуващите от години проблеми и би икономисало време и пари, както на жителите, по този начин и на институциите. Владимир Чавдаров уточни, че появилите се хрумвания за даване на постройката на Транспортна болница на правосъдната власт в града, би решила отчасти проблемите на обособени институции, без да е ясно навръх кои, а в това време ще бъдат изхарчени не малко средства. „ Доколко разбирам има предпочитание от страна на страната, след толкоз години да бъде открито решение. Ето за какво е належащо всички ние да кажем какво желаеме, от какво имаме нужда, с цел да се откри най- положителното, дълготрайно решение на проблемите, които са общи за всички “, уточни Чавдаров.

Председателят на Административен съд Тинка Косева сподели, че въпреки за ръководената от нея институция, казусът да не е толкоз изострен,  съществуват съществени проблеми, заради което е извънредно време построяването на нова правосъдна палата още веднъж да бъде сложено на дневен ред. „ Всяко друго решение би било палиативна мярка “, беше мнението на Косева.

Председателят на Окръжен съд Варна – Марин Маринов, поддържа сътрудниците си и акцентира, че с построяването на обща нова постройка за правосъдните институции, освен ще бъде позволен десетилетен проблем на правораздаването, само че и ще бъдат спестени време, пари и старания на жителите и представителите на бизнеса, ползващи съдебно-административни услуги. „ Съдебната власт във Варна ще може да усъвършенства доста качеството на своята работа, ще се усъвършенстват в пъти разноските за поддръжка и защита на постройките, както и ще бъдат спестени значително пари на хората и държавния бюджет “, уточни Маринов.

Председателят на варненския Районен съд Ерна Якова, показа че е имала опция да посети много правосъдни здания в страната и толкоз сериозен проблем, какъвто съществува във Варна няма на никое място другаде. „ Само постройка проектирана за правосъдна палата може да реши всички наболели проблеми, които имаме “, безапелационна беше и Ерна Якова.

Председателят на Адвокатска гилдия във Варна Юлиян Георгиев изрази мнение, че в нито една институция на правосъдната власт във Варна няма естествени условия за работа на юристите. „ Нямаме стаи, където на мира и с нужната сигурност да можем да разгледаме материалите по делата си, а действително ние сме най- огромната юридическа общественост в града “, уточни той.

Такова беше и мнението на и. ф. Районен прокурор Красимир Конов, който предложи всяка институция да ревизира от каква повърхност има потребност и да се търси решение, което да задоволи освен сегашните потребности, а да бъде помислено и в вероятност.

Комисар Грозев от Областна дирекция „ Охрана “ – Варна показа, че дневно се правят сред 10-20 конвоя единствено в града, като работата им е извънредно затруднена, поради сериозния трафик във Варна, изключително през лятото. Според него сега е зает всеки вероятен запас, с цел да се обезпечи защитата на 5-те здания, които обслужват. 

В края на срещата, участниците се сплотиха към мнението, че решение съществува и още веднъж би трябвало да бъдат проучени опциите за планиране и градеж върху терените, благосъстоятелност на Висшия правосъден съвет и Министерство на правораздаването. Единият вид е до бул. „ Д-р Пискюлиев “, където преди повече от 10 години беше планувано да бъде издигната правосъдна палата, който план към този момент е в историята. Това, обаче не изключва опцията за ново планиране на правосъдна палата, с оглед настоящите условия на всички институции. Другият вид е да се употребява наличния незастроен държавен терен против Затвора Варна, който е с задоволителна повърхност, а в същото време е на комфортно и отзивчиво място.

Магистратите взеха решение да сезират с настояванията си Висшият правосъден съвет и органите на локалната власт, като в края на март още веднъж ще се съберат за втора среща за изтъкване на съответни условия. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР